Menu
Hotels

Industriële chic in een oude brouwerij

Ottilia is het eerste hotel dat opende in Carlsberg City, een nieuwe wijk die wordt ontwikkeld op de site van de voormalige Carlsberg-brouwerij in het zuidwesten van Kopenhagen. Samengesteld uit twee oude industriële gebouwen, maakt het hotel een grote indruk met zijn mix van originele kenmerken en eigentijds Scandinavisch design.

Wat moet je verwachten van een hotel dat niet alleen een award ontving van de Deense nationale architectenvereniging en in Condé Nast Traveller (één van ’s werelds beste reisbladen) als readers’ choice werd geselecteerd, maar ook nog eens uitgeroepen werd tot beste stadshotel van 2019 door Wallpaper magazine én tot gebouw van het jaar 2020 door de stad Kopenhagen zelf? Veel. En misschien verwacht je dan té veel?

Het Carlsberg City District (in het Deens: Carlsberg Byen) moet dé nieuwe trendy wijk van Kopenhagen worden. Nu is het nog een bouwwerf, maar het komt goed. Hotel Ottilia -officieel met vier sterren plus op z’n conto-  ligt in het hart van deze bruisende wijk. Die ontstond toen JC Jacobsen hier de oorspronkelijke Carlsberg-brouwerij oprichtte. Je kan hier trouwens nog steeds de oude stallen, originele gebouwen en The Jacobsen House Brewery terugvinden.

Het hotel verrees uit twee gerenoveerde brouwerijgebouwen en heeft een opvallende buitenkant: 64 gigantische gouden schijven sieren de oostgevel -ze weerspiegelen eigenlijk de bodem van een bierflesje. In het ruige interieur zijn veel originele armaturen bewaard gebleven, waaronder de oude mouthoppers, nu een blikvanger in de bar/lobby. Een opvallende verlichtingsinstallatie loopt doorheen het gebouw, en in de lounge staan ​​moderne Deense meubels tegen een dramatische achtergrond van 20 meter hoge plafonds, metalen liggers en witgeschilderde muren.

Hip? Uiteraard. Inchecken doe je via je telefoon (er is ook een bemande receptie die zich letterlijk aan de bartoog bevindt) en de QR-code op de app gebruik je als kamersleutel. Er is een kleine fitnessruimte, en een zeer mooie bar. Het complete interieur heeft een behandeling ondergaan die chemische schoonmaakproducten overbodig maakt – goed nieuws voor mensen met allergieën. Het globale kleurenpalet is ingetogen (grijs, bruin en wit) en de look industrieel, met ruwe betonnen muren, metalen tafels en lampen, en hoge, zéér hoge plafonds. Als je veel licht en uitzicht wilt, vraag dan een kamer aan de Bryggernes Plads-kant van het hotel, waar je ronde ramen krijgt met een ingebouwde stoel. Kamers aan de andere kant, beperkt door de eerder genoemde schijven op de gevel, hebben innovatieve maar smalle vensters. De badkamers (vaak halfopen naar de slaapkamer) hebben goede regendouches. Ottilia, genoemd naar de vrouw van tweedegeneratiebrouwer Carl Jacobsen, heeft in totaal 155 kamers in grosso modo vier categorieën. Type ‘Superior’ is qua prijs/kwaliteit de beste keuze.

Ottilia biedt ook enkele zeer gesmaakte extraatjes. Zo wordt elke gast tussen 17 en 18u een gratis glas wijn aangeboden – en dat wil wat zeggen in Scandinavië. Bovendien wacht ’s morgens een biologisch ontbijt met veel fruit, noten, ontbijtgranen en yoghurt, schotels met kaas en vlees, lekker brood en gebak, shots en smoothies, plus diverse warme gerechten. Té gezond? De lobbybar is gespecialiseerd in gin. Tramonto, het inhouse rooftop-restaurant, een Italiaan pur sang, is een aanrader. Voor wie met een slecht richtingsgevoel kampt: Hotel Ottilia ligt direct naast de beroemde olifantenpoort in Carlsberg Byen.

Het oordeel: een ronduit knap adres, letterlijk en figuurlijk. Dit hotel behoort tot de Deense Brøchner Hotels-groep, dat o.a. ook prijswinnaars Hotel SP34, Hotel Danmark en Avenue Hotel in portefeuille heeft. ‘We don’t do ordinary’, is hun credo. En terecht.

https://www.brochner-hotels.com/hotel-ottilia/